4 pa藕dziernika 2023

Klub Kolarski

Korona G贸r Sowich 2022 – blisko podium

3 min read
Korona G贸r Sowich 2022 zako艅czony 7 miejscem. 馃槏 8 maja w Nowej Rudzie odby艂a si臋 edycja zawod贸w Korony G贸r Sowich. Starty wspiera RENSA VLG. Fan贸w prosimy o wsparcie naszych zawodnik贸w dobrym komentarzem.
Korona G贸r Sowich 2022

馃挭 Korona G贸r Sowich 2022 - blisko podium.

8 maja 2022 w Nowej Rudzie odby艂a si臋 edycja zawod贸w Korony G贸r Sowich. Organizatorami cyklu wy艣cig贸w kolarskich na sowiog贸rskich prze艂臋czach jest CCC TOUR Grody Piastowskie, a partnerem Stowarzyszenie Turystyczne Gmin G贸r Sowich. Gospodarzem tegorocznego etapu by艂o Miasto Nowa Ruda.

Korona G贸r Sowich 鈥 64,7 km.
Start i meta w Nowej Rudzie, na trasie trzy trudne podjazdy, a konkretnie Prze艂臋cz Woliborska, d艂ugo艣膰 podjazdu 5km, 艣rednie nachylenie 4%, maksymalne ponad 8%, nast臋pnie Prze艂臋cz Srebrnog贸rska, d艂ugo艣膰 podjazdu 4km, 艣rednie nachylenie 6%, maksymalne ponad 11%, a na koniec bez w膮tpienia najwi臋ksza trudno艣膰 dla uczestnik贸w, czyli dojazd na met臋, kt贸ra zlokalizowana jest na G贸rze 艣w. Anny w Nowej Rudzie, d艂ugo艣膰 pojazdu 2,6km, 艣rednie nachylenie 9%, maksymalne powy偶ej 14%. W tym roku rozpoczynamy II edycj臋 czteroletniego wy艣cigu, II etap Pi艂awa G贸rna 鈥 2023, III etap Twierdza Srebrna G贸ra 鈥 2024, IV etap Pieszyce 鈥 2025. Do skompletowania by艂 czterocz臋艣ciowy medal w okoliczno艣ciowym etui.

Mateusz Zener聽podsumowa艂:

Za mn膮 sportowy weekend. W sobot臋 startowa艂em w zawodach duathlonowych, a niedziela to start w wy艣cigu szosowym. Korony G贸r Sowich to bardzo ciekawy wy艣cig po g贸rach. Chyba najtrudniejszy jaki do tej pory jecha艂em, z uwagi na dystans, ilo艣膰 przewy偶sze艅 oraz przebieg. Na starcie pojawi艂o si臋 wielu dobrych amator贸w z Polski, a tak偶e mityczni Czesi (pisz臋 mityczni, poniewa偶 艣ciganie w tym kraju stoi na du偶o wy偶szym poziomie ni偶 w Polsce). Na pocz膮tku wy艣cigu czeka艂 nas podjazd pod prze艂臋cz Woliborsk膮. Najsilniejsi zawodnicy odjechali, ja zosta艂em w kolejnej grupie. Niestety na zje藕dzie straci艂em kontakt z swoim peletonikiem. Grupa, w kt贸rej jecha艂em, traci艂a na ko艅cu zjazdu oko艂o 200 metr贸w do drugiej grupy. Rozpocz臋艂a si臋 pogo艅, kt贸ra trwa艂a przez kolejne kilometry. Niestety nie uda艂o si臋 do ich doj艣膰. Grupa kt贸r膮 gonili艣my tak偶e jecha艂a mocno, uda艂o im si臋 dogoni膰 pierwsza grupk臋 i to oni walczyli o najwy偶sze lokaty. Ja czu艂em si臋 w miar臋 dobrze (o ile mo偶na si臋 tak czu膰 na ci臋偶kim wy艣cigu). Ostatnie fragmenty to trudne podjazdy (podjazd pod twierdz臋 Srebrna G贸ra 3km 6,8% oraz G贸ra 艣w. Anny 1,7 km 9,6%) gdzie po pierwszym podje藕dzie zosta艂o nas trzech, a na fina艂owym podje藕dzie odjecha艂em od reszty i lini臋 mety min膮艂em na 7 miejscu w kategorii wiekowej. Najlepszy m贸j dotychczasowy wy艣cig, je偶eli chodzi o samopoczucie, ale je偶eli chodzi o miejsce pozostaje niedosyt. Takie jest kolarstwo, cierpliwie czekam na sw贸j dzie艅. W tym tygodniu startuj臋 w kolejnym duathlonie. Nie b臋dzie lekko, bo na li艣cie startowej kilku dobrych zawodnik贸w, ale trenuj臋 by w艂a艣nie z takimi przeciwnikami walczy膰.
Korona G贸r Sowich 2022

Wynik naszego zawodnika:

Mateusz Zener 鈥 7 miejsce kat. M2 / czas 01:57:58 / 艣rednia pr臋dko艣膰 33 km/h
馃憦馃憦馃憦 Brawa dla Mateusza. Gratulacje za po艣wi臋cenie i sportow膮 rywalizacj臋. Fan贸w prosimy jak zawsze o nagrodzenie dobrym komentarzem i polubienie zdj臋膰 z zawod贸w na naszym Facebook-u. 馃槈
Oczywi艣cie, dzi臋kujemy 鉂わ笍 wszystkim za sportowy doping.

馃ぉ聽Nie zapomnij nas polubi膰 na naszym聽Facebook-u聽lub zacz膮膰 obserwowa膰, aby wiedzie膰 na bie偶膮co o wa偶nych sprawach dla klubu. Mamy nadziej臋, 偶e si臋 wkr贸tce zaczniemy razem dzia艂a膰 w sporcie!

Statystyki zawod贸w Korona G贸r Sowich 2022

D艂ugo艣膰 trasy: 64,7 km
W kategorii M2 zwyci臋偶y艂 OSIPIUK JACEK ELMAR TEAM z czasem 01:47:36.00, 艣rednia pr臋dko艣膰 36 km/h.

Pe艂ne wyniki dost臋pne tutaj.

XXI Bike Maraton Bielawa

Wesprzyj naszych Junior贸w

Najlepsze wyniki bior膮 si臋 z pasji. Inspiruj naszych zawodnik贸w i wspieraj ich w karierze sportowej.

#DotacjaGmina艢cinawa – projekt wsp贸艂finansowany ze 艣rodk贸w Gminy 艢cinawa.

RENSA VLG – innowacyjna ksi臋gowo艣膰 klubu sportowego.

Galeria zdj臋膰 z wy艣cigu

Sport niesie ze sob膮 du偶o emocji.